Nu samlas forskare för att utbyta kunskaper om samskapande i forskning
I går samlades forskare som driver Fortefinansierade forskningsprojekt tillsammans med samhällsaktörer. Syftet var att utbyta kunskaper om samskapande, som en del i en pågående lärprocess som drivs i samarbete mellan Forte och Mötesplats Social Innovation.
I svensk och europeisk forskningspolitik efterfrågas samverkan med samhällsaktörer eftersom det antas bidra till forskningens kvalitet, relevans och nytta. En fördjupad form av samverkan är det som Forte kallar för samskapande, där samhällsaktörer aktivt involveras i flera delar av forskningsprocessen. För att öka kunskapen om hur samskapande genomförs i praktiken har Forte initierat ett samarbete med Mötesplats Social Innovation (MSI) vid Malmö universitet, som pågår till och med 2026.
– Såväl forskare som lärosäten och finansiärer behöver ökad kunskap om hur samskapande kan genomföras i praktiken samtidigt som forskningens lagstadgade frihet värnas, säger Malin Lindberg, gästprofessor i social innovation vid Malmö universitet, som tillsammans med Anna Tengqvist, samordnare vid MSI, leder lärprocessen.
I lärprocessen medverkar även Annelie Sundler, professor i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås, och Kettil Nordesjö, docent i socialt arbete vid Malmö universitet.
Mer kunskap och fortsatt utvecklingsarbete
Lärprocessen ska bidra till ökad kunskap hos forskare och forskningsfinansiärer samt ge underlag för fortsatt utvecklingsarbete inom Forte.
– Samarbetet med MSI är en del av Fortes kontinuerliga arbete för att skapa förutsättningar för att den forskning vi finansierar ska komma till användning. Vi tror mycket på samskapande som ett av flera verktyg för att nå dit, säger Anna-Karin Florén, forskningssekreterare på Forte.
Processen omfattar tre delar. Den första delen är en uppföljning av tre Forte-utlysningar där samverkan och samskapande efterfrågats. Den andra delen består av lärträffar med forskningsprojekt som finansieras av Forte. Sista och tredje delen är en utvärdering av samverkan i utlysningarna. De tre Forte-utlysningar som omfattas är: Tillämpad välfärdsforskning 2022, Barn och ungas psykiska hälsa 2022, och Samskapande för hållbar arbetslivsutveckling 2023.
Lärträff med kunskapsutbyte mellan forskare
Nu har en första lärträff med forskare som beviljats medel i någon av dessa utlysningar ordnats.
– Det var mycket givande att höra mer direkt från forskarna om deras erfarenheter av att driva samskapandeprojekten. Alla inspel om möjligheter och utmaningar som lyftes ska nu sammanställas och kommer förstås att bidra till detta utvecklingsarbete om samskapande, säger Anna-Karin Florén.
Kunskapsutbytet under lärträffarna tar avstamp i den uppföljning som gjorts i den första delen, som genomfördes 2024, där MSI har studerat samverkan och samskapande i Fortes utlysningsprocess och utlysningstexter, inkomna och beviljade ansökningar, samt beredningsgruppernas yttranden.
– Bland annat ser vi att ju tydligare samverkan och samskapande efterfrågas och beskrivs i utlysningarna, desto mer används dessa begrepp och angreppssätt i ansökningar och bedömningar, säger Malin Lindberg.
Samverkan ser olika ut
I Fortes utlysningar efterfrågas om, och i så fall hur, samhällsaktörer involveras i forskningsprojektet. Vilka krav som ställs på samverkan framgår i respektive utlysnings informationstext.
Samverkan kan ingå i en eller flera delar av forskningsprocessen. Ju fler delar berörda aktörer involveras i, desto högre grad av samverkan – vilket Forte kallar för samskapande. Vilken grad som är lämplig avgörs av forskningsprojektets syfte och upplägg.
Samverkan och samskapande har dock ingen fast modell eller uppsättning av metoder. Det kan till exempel ske genom att aktörerna ingår i en referensgrupp till projektet eller som medlemmar i projektgruppen. Att enbart involvera samarbetsaktörer i rollen som studieobjekt och att bidra med data uppfyller däremot inte kraven för samverkan, enligt Forte.
– Det är viktigt att kunna avgöra när samverkan är relevant, i vilken grad och vilka faser, samt med vilka metoder och motiv, säger Malin Lindberg.